Pakt AI onze jobs af?
- Emile Derache
- 2 apr
- 2 minuten om te lezen

Wanneer mensen het over automatisering en robots hebben, klinkt vaak de angst dat technologie onze jobs zal overnemen. Maar is dat wel zo? De geschiedenis en de realiteit van automatisering tonen aan dat dit een misverstand is.
De geschiedenis herhaalt zich
Laten we even teruggaan naar de 19e eeuw. Voor de uitvinding van de koelkast werkten duizenden mensen in de ijsindustrie. IJs werd uit meren en rivieren gehaald, opgeslagen en vervoerd naar huishoudens en bedrijven. Toen de koelkast zijn intrede deed, werden al deze mensen werkloos? Nee. Ze vonden nieuwe jobs in opkomende sectoren, vaak in productie en logistiek, die juist groeiden door nieuwe technologieën.
Dit patroon herhaalt zich steeds. Nieuwe technologieën dwingen markten en werkgelegenheid te veranderen. Maar ze creëren ook nieuwe opportuniteiten.
De versnelling van de markt
In bijna alle sectoren zorgt automatisering ervoor dat productieprocessen sneller gaan. Bedrijven moeten concurreren en dat betekent efficiëntere productie en een groter aanbod aan diensten. Hierdoor evolueert de rol van werknemers: ze worden niet vervangen, maar hun taken veranderen. Waar vroeger repetitieve taken centraal stonden, ligt de focus nu op taken met meer toegevoegde waarde. Operators moeten nadenken over processen, problemen oplossen en machines ondersteunen. Technologie maakt ons werk niet overbodig, maar verandert de manier waarop we werken.
Een praktisch voorbeeld: champignons inspecteren
Enkele jaren terug werden champignons met de hand geïnspecteerd door vele arbeiders. Automatisering heeft deze taak overgenomen, waar vroeger meerdere arbeiders aan de band stonden, is er nu één machine die de kwaliteitscontrole op de champignons uitvoert. Dat betekent niet dat die werknemers overbodig zijn geworden. Integendeel, ze kunnen nu worden ingezet voor taken met meer toegevoegde waarde, zoals procesverbetering en machineonderhoud.
Conclusie: Hoe AI ons helpt en de arbeider niet bedreigt
AI neemt onze jobs in de industrie niet af, maar helpt ons om slimmer en efficiënter te werken. Net zoals de stoommachine in 1764, de lopende band van Henry Ford in 1870, computers en robotica in 1950, staan we nu aan de vooravond van de vierde industriële revolutie: AI. Elke technologische vooruitgang verving geen mensen, maar creëerde juist nieuwe kansen en rollen. AI neemt saaie, repetitieve taken over, zodat werknemers zich kunnen richten op waardevoller werk. Dit maakt de industrie sneller, veiliger en innovatiever, zonder dat mensen overbodig worden. Werknemers krijgen juist meer mogelijkheden om te leren en samen te werken met technologie. AI is geen bedreiging, maar een hulpmiddel dat de industrie en haar mensen vooruit helpt.